tisdag 10 juni 2014

Strukturerna i samhället måste stötta individen

Vad är det som avgör att en sjuksköterska tjänar mindre än en IT-ingenjör? Vad avgör vilket arbete en kille i årskurs nio tänker att han kan ha när han blir stor? Vad avgör om en femtonårig tjej börjar röka en helt vanlig tisdag på skolgården?

Vi Socialdemokrater tror att många val vi gör i livet grundar sig i vilken bakgrund man har, vilka sociala nätverk man växer upp i och vilka normer som präglar samhället. Strukturerna i samhället måste stötta individen att utvecklas och inte begränsa livsvalen utifrån stereotypa normer för vad flickor och pojkar, män och kvinnor bör göra.

Vi ser att både klass- och könsperspektivet spelar stor roll för varför killen i årskurs nio ser sig själv som ekonom eller undersköterska i framtiden. Det spelar också roll för om tjejen på skolgården tar den där första cigaretten eller inte. Hur livet artar sig avgörs ofta av föräldrarnas situation och bakgrund. Förutom klass, så spelar kön fortfarande en stor roll för vilka möjligheter en person har, hur man blir bemött och vad man tror är genomförbart. Med denna analys i ryggen är Socialdemokraterna ett feministiskt parti som i årtionden har kämpat för mäns och kvinnors lika värde. S-kvinnor är Socialdemokraternas kvinnoförbund och en viktig pådrivare i att lyfta de feministiska frågorna högt upp på agendan.

I Malmö ser vi hur den borgerliga politiken på nationell nivå slår hårt mot personer som redan står långt från arbetsmarknaden. Antalet personer med försörjningsstöd ökar och arbetslösheten sjunker inte. Forskning visar också att en av de viktigaste faktorerna för ett barns skolgång är om föräldrarna har arbete eller inte. Välfärden har i rask takt nedmonterats när skattesänkningar har prioriterats i stället för resurser till skola, vård och omsorg. På många sätt drabbar dessa prioriteringar kvinnor dubbelt och gör att jämställdhetsarbetet har stannat upp och att Sverige nu tappar i ranking som ett av värdens mest jämställda länder. När den generella välfärden sviker är det kvinnorna som i stor utsträckning drabbas och tar ett större ansvar för att vårda anhöriga och ta hand om barn. Så cementeras skillnaderna i löne- och anställningsvillkor mellan yrke som domineras av kvinnor respektive män. Vi har fortfarande en könsuppdelad arbetsmarkand som präglas av att kvinnodominerade yrke har lägre lön och fler otrygga anställningar och deltider.  Detta är inte ok!

S-kvinnor ställer klasskamp och kvinnokamp sida vid sida och ser hur det samhälle som har formats de senaste åren motarbetar den kampen. I tider som dessa är det kvinnor som drabbas hårdast och allra hårdast drabbas till exempel utlandsfödda och personer med låg utbildning. Vi behöver stärka upp välfärden igen så att sjuksköterskorna på Skånes universitetssjukhus får en dräglig arbetsmiljö och en lön som är konkurrenskraftig. Vi behöver se till att alla barn och ungdomar kan drömma stort om sin framtid oavsett kön eller bakgrund. Vi behöver ta krafttag mot den könsuppdelade arbetsmarkanden.

Det gör vi genom att ställa klasskamp och kvinnokamp sida vid sida och stärka välfärden för att kunna förändra de strukturer i samhället som hindrar människor att leva och utvecklas på det sätt de önskar.

Carina Nilsson,
Ordförande för S-kvinnor i Malmö


http://www.socialdemokraterna.se/s-kvinnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar