onsdag 4 juni 2014

Mycket gjort men mer att göra

Sverige ligger i framkant när det rör jämställdhetsarbete, och Malmö ligger i framkant i Sverige. Men vi kan inte, och ska inte, vara nöjda. Varje år dödas 17 kvinnor av en man som de har eller har haft en nära relation till. Varje mord, varje slag, varje hot om våld är också ett mord, ett slag eller ett hot för mycket.

Våldets konsekvenser drabbar inte enbart kvinnan, utan också barnet som ser sin mamma bli slagen. Det drabbar även samhället som erbjuder hjälp och stöd ofta för sent då våldet har skett i bakom stängda dörrar, i det egna hemmet. Skammen att bli misshandlad, våldtagen och kränkt av sin partner är så stor att man inte vill, eller vågar, prata om det.

Politiken kan stärka lagar och förordningar men att ändra attityder och ta bort rädslan är en större utmaning. Det stora ansvaret för oss politiker är att se utsattheten som många kvinnor lider av och göra något åt det.

För en tid sedan presenterade Folkpartiet i Malmö ett förslag att staden ska bli en pilotkommun som skyddar utsatta kvinnor. Omvänd kommunarrest innebär att man efter samråd med kvinnorna kan porta männen som slår från en hel kommun eller ett helt landsting. Det betyder att i riktigt grova fall av våld i nära relationer, när det rör sig om grov kvinnofridskränkning och där kontaktförbud kränks gång på gång, ska kontaktförbudet kunna omfatta en hel kommun eller ett helt län.

Malmöborna ställer sig bakom vårt förslag, det vet vi. När vi gjorde en undersökning svarade 71 % av de tillfrågade att man ansåg att den misshandlande partnern ska kunna förbjudas att vistas i en kommun. Det är glädjande att Malmöborna är på den utsatta kvinnans sida och ställer sig bakom förslaget. Samhället har ett stort ansvar för att hjälpa och det finns fantastiska frivilligorganisationer som arbetar dag som natt för att hjälpa, då är det också politikens ansvar att svara på frivilligorganisationers önskan.

Folkpartiet i Malmö ser att kvinnojourer kan vara skillnaden mellan liv och död för kvinnor. Socialtjänsten har alltid ansvar för dem som söker skydd och stöd, men för dem som av en eller annan anledning inte vill söka till det offentliga är frivilligkrafterna avgörande. Därför vi vill ge kvinnojourerna långsiktliga förutsättningar genom att ge dem ekonomiskt stöd på treårsbasis.

Konsekvenserna av våld i nära relation drabbar alla, samhället måste ställa upp solidariskt för den utsatte. Det stora ansvaret för oss politiker är att se utsattheten som många kvinnor lider av och göra något åt det. Attityderna förändras med tiden. Det vet vi.

Ewa Bertz (FP), gruppledare Folkpartiet Malmö
Malin Sennevall (FP), ledamot jämställdhetsberedningen

http://www.folkpartiet.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar