måndag 2 juni 2014

Från ord till handling

Snart är det dags för Nordiskt forum att slå upp dörrarna i Malmö. Malmö är en stad där vi prioriterar jämställdhet och där arbetet har gått från ord till handling.  För det räcker inte att prata, vi måste också omfördela makt och resurser.  Därför är Nordiskt forums rubrik ”New Action on women´s rights” så otroligt viktig. Men den ställer oss feminister också inför val. Val om vilken väg vi ska ta.

För att förändring ska ske måste det finnas en stark feministisk rörelse, och det finns redan idag en fantastisk bredd i den rörelsen – fotbollsföräldrar som blir förbannade när bara pojklagen är de som får nya tröjor, fackförbundet Kommunal som kräver nej till vinst i välfärden eller förskoleföräldrar som reagerar när barnen inte får samma möjligheter i skolan och förskolan.

När vi är många som organiserar oss för förändring kan vi också göra skillnad. Tillsammans lyfter vi upp de feministiska frågorna på dagordningen. Men när vi väl är där, då måste vi välja hur vi ska förändra. Och här kommer vi inte alltid att vara överens.

I Malmö har skillnaden mellan höger och vänster varit tydlig. För även om alla partier säger sig vara för jämställdhet är det stor skillnad i praktiken.

- 2011 tog vi utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering med målet att Malmö ska vara en jämställd stad 2020. All kommunens verksamhet ska jobba med jämställdhet.  Oppositionen bestående av Sd och de borgerliga partierna sa nej

- I Malmö har vi höjt lönen med 1000kr i månaden i lågavlönade kvinnodominerade yrken. Något som de borgerliga strök i sitt motförslag till budget

- Vi har infört genuspedagogik i skolor och förskolor, borgarna är konsekvent emot.

- I Malmö har även papperslösa kvinnor rätt till stöd undan våld i nära relationer – något som inte uppskattas av högern

Tack och lov styrs inte Malmö av den borgerliga alliansen, för då hade inte vårt jämställdhetsarbete funnits. I Malmö har vi istället fört en feminism från vänster.

Skillnaden finns inte bara i Malmö. Vi ser hur den borgerliga högerpolitiken på nationell nivå slår hårt mot kvinnor. Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män har ökat med 1500kr i månaden under alliansen. Skattesänkningar som främst gått till högavlönade män har prioriterats medan nedskärningar i vår offentliga sektor har lett till att kvinnor fått stressa mer, anhörigvården har ökat och personaltätheten minskar. Den borgerliga regeringen har satsat 27 gånger mer på skattesänkningar än på vård, skola och omsorg.

Även om vi över höger-vänsterskalan kommer kunna enas kring vissa problemformuleringar kommer våra lösningar se olika ut. Vi kan se hur det är ett problem med snedfördelningen av det obetalda hemarbetet. Men våra lösningar skiljer sig åt. Högerns lösning heter RUT dvs skattesubvention av hushållsnära tjänster. En satsning som innebär att andra kvinnor kommer hem och städar åt de kvinnor som redan har gott om pengar. Våra skattepengar subventionerar städtjänster åt överklassens kvinnor. Vänsterns lösningar handlar istället om 6-timmars arbetsdag och individualiserad föräldraförsäkring.

Vi kan enas om att det är ett problem med våld i nära relationer. Men medan vänstern lyfter fram strukturer och samhällsproblem och har föreslagit ett ökat statligt grundstöd på 200 miljoner kronor så pratar högern om enskilda individer som slår.

För mig innebär feminism solidariska gemensamma lösningar. Att vi Tillsammans skapar  ett samhälle där alla får plats oavsett kön, klass eller etnicitet. Ett samhälle där vi finns för varandra. Då går det inte att blunda för att det krävs en förändring av ekonomin och den idag samhällstyrande principen att pengar och vinst går före människors behov.

Det feministiska arbetet ska ta sin utgångspunkt i kön, men kan aldrig handla enbart om kön.  Jag, och vänsterpartiet, kommer inte att sitta med i ett styre där högerpartier sitter med, för jag vet att deras lösningar inte är den feminism jag tror på. Den är inte ”New Action on women´s rigths”.

Jag hoppas att vi i Malmö samlas tusen och tusen för att kräva förändring och jämställdhet. Men vi kan inte bara kräva feminism – vi ska kräva en feminism från vänster. För den går från ord till handling. 

Martina Skrak (V) jämställdhetskommunalråd i Malmö


http://www.vmalmo.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar