onsdag 14 maj 2014

Motherhood = Womanhood

Hur kommer det sig att ett land som Ghana, med en BNP som växer så det knakar, politisk stabilitet, en sedan långt tillbaka vedertagen familjeplaneringspolicy, samt ett av Världsbanken prisat hälso- och sjukvårdssystem, fortfarande har en skyhög mödradödlighet? Ekonomisk tillväxt och policys i all ära men sett ur ett jämställdhetsperspektiv tror jag det blir tydligare varför Ghana inte kommer nå milleniemål nr 5: 100 dödsfall per 100 000 levande barn till 2015.

Över 80 % av alla barn i Ghana börjar idag grundskolan men andelen som går vidare till gymnasiet och universitetet är betydligt lägre för tjejer än för killar. Detta beror på fattigdom, brist på skolor och lärare, långa avstånd till skolan och tonårsgraviditeter men viktigast av allt: den kulturella attityden till flickor och kvinnor. Då flickor inte förväntas bidra till familjens framtiden försörjning tycker föräldrarna det är slöseri med pengar att de fortsätter studera efter grundskolan.

Jämställdheten tenderar att vara sämst i fattiga familjer, kvinnor äter sist och sämst, och får mindre utrymme och möjlighet att påverka, vilket för dem extra utsatta för risken att dö en graviditetsrelaterad död. Dessutom har kvinnor i fattiga familjer på landsbygden sällan egna pengar.

Många män i Ghana tycker att en stark kvinna ska förda barn hemma. Även mer utbildade kvinnor som bor i stan skickas traditionsenligt hem till sina mödrar ute i byarna när det är dags att föda barn. Kvinnorna föder ofta i sällskap av släktingar eller en barfotabarnmorska. Barfotabarnmorskorna kan hantera en normal förlossning men de flesta har inte tillräckligt med kunskap eller utrustning för att hantera eventuella komplikationer. Statistiskt sett har 15 % av alla förlossningar någon form av komplikation, vissa väldigt allvarliga.

I Ghana är kulturen stark vad gäller att föda många barn och flickor växer upp med mantrat att det är deras plikt att föda barn. Om du har färre än fem barn kommer inte bara männen utan även andra kvinnor se ner på dig. Moderskapet jämställs med att vara kvinna. Eftersom de flesta graviditetsrelaterade dödsfall är ett resultat av postpartum blödningar hos kvinnor vars livmoder inte drar ihop sig naturligt efter att ha fött många barn är detta synsätt förödande i kampen mot mödradödlighet.

Konventionen om avskaffande av alla slags diskriminering av kvinnor (CEDAW) betonar vikten av en förändring av den traditionella rollen för män och kvinnor i samhället och familjen för att uppnå jämställdhet. Därtill tror jag att stärka kvinnor genom utbildning, ekonomiska möjligheter och att de förstår sina reproduktiva rättigheter är lösningen på den fortsatta sociala, ekonomiska, kulturella och sexuella underordningen av kvinnor på landsbygden i Ghana.

Erika Sjöström, RFSU MALMÖ

Erika Sjöström är sjuksköterska och folkhälsovetare. Hon har jobbat med SRHR i Ghana i 2,5 år, dels med projektet Kekeli Girls (som hon grundat och projektleder), och dels med RFSU (bistånd). Hon brinner för fattigdomsbekämpning, sexuell hälsa och mänskliga rättigheter.

http://www.rfsu.se/sv/RFSU-nara-dig/RFSU-Malmo/Lokalforeningen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar